Situácia v okrese sa mierne stabilizovala, 3. SPA majú štyri obce

18.05.2010 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa/Kežmarok 18. mája (TASR) – Povodňová situácia v okrese Stará Ľubovňa sa mierne stabilizovala, hoci ešte stále je v štyroch obciach vyhlásený 3. stupeň povodňovej aktivity (SPA).
Prednosta Obvodného úradu životného prostredia (OÚŽP) v Starej Ľubovni Ladislav Polák konkretizoval, že najvyšší stupeň je stále v obciach Čirč, Sulín, Mníšek nad Popradom a v obci Ľubotín. „Ďalšie obce máme zhodnotiť po výjazde do terénu, poobede bude jasné, či je potreba držať ešte ten najvyšší stupeň, “ uviedol Polák.
Podľa neho vodné hladiny riek Poprad a Dunajec poklesli, Poprad v súčasnosti dosahuje iba 1. SPA. Najhoršia situácia bola v pondelok (17.5. ) medzi obcami Káče a Sulín, dve obce Medzibrodie a Závodie boli prakticky odrezané od sveta. „Tá komunikácia nebola prejazdná, bola zaplavená. Situácia sa dnes zlepšila, cesta už je prejazdná, ale je tam potrebné ešte vykonať nejaké práce, sú tam nánosy, “ informoval Polák.
Ostatné obce hlásia všeobecný pokles vodných hladín miestnych tokov, takže podľa neho je predpoklad, že v priebehu dnešného dňa by 3. SPA by mohli niektoré obce odvolať. Všetko závisí od počasia, či budú pokračovať zrážky v takom množstve, ako to bolo v pondelok. Škody na majetku neboli veľmi veľké, v súčasnosti nehrozia nejaké ďalšie väčšie škody na majetku obcí alebo občanov.
Iná situácia je v Kežmarskom okrese, kde naďalej platí 3. SPA v siedmich obciach a v meste Spišská Stará Ves. Prednosta OÚŽP v Kežmarku Ján Trop uviedol, že najhoršia situácia bola v pondelok v Osturni, kde bol v ohrození jeden rekreačný dom. „Hrozilo, že sa zrúti, navážali sme tam celé poobedie kamene a už je to stabilizované, už nie je v ohrození. Tok Osturnianskeho potoka sme odklonili na druhú stranu, “ priblížil Trop. Pracovníci OÚŽP museli odstrániť mostík vedúci ku kostolíku a cintorínu, hrozilo, že ho strhne voda. Okrem toho je stále 3. SPA v obciach Veľká Franková, Červený Kláštor, Podhorany, Lechnica, Jezersko a Toporec.
V Jezersku nastal zosuv pôdy, je tam tiež kritická situácia. „Ohrozený je jeden rekreačný dom a je podmytá cesta, už tam pracuje Správa a údržba ciest, “ priblížil Trop. Ohrozený je tiež most vedúci do hornej časti obce. Aj v Spišskej Starej Vsi v pondelok kládli vrecia, pretože zatopené bolo zdravotné stredisko a kanalizácia, ktorá vytekala po celom meste. „Nie je to tak kritické, aby sme to nezvládli, situáciu monitorujeme a všetko máme pod kontrolou, “ uzavrel Trop. Tretí stupeň povodňovej aktivity v týchto obciach ostane ešte minimálne počas dnešného dňa.
 

Vyberte región